Woensdag 12 februari: lezing circulaire economie

Na een succesvolle eerste avond, organiseert de werkgroep Fairtrade Hoorn op woensdag 12 februari a.s. een nieuwe informatieavond in de Creatieve Broedplaats met als thema circulaire economie. Godard Croon van MVO Nederland, Thomas Adelaar van de iKringloop app en Westfriese ondernemer Mieke Boots  gaan deze avond in op het veelzijdige onderwerp. Alle sprekers geven uitleg, handvatten en voorbeelden over het onderwerp Circulaire Economie.

Duurzaamheid is een breed begrip. Wat betekent Circulaire Economie hierbinnen? Hoe kunnen wij dit als burgers, ondernemers en ook politici oppakken? Aan de hand van een geanimeerde presentatie toont Godard Croon wat dit onderwerp inhoudt. Spreker Thomas Adelaar vertelt over zijn toepassing binnen de circulaire economie. ‘Hoe creëer je waarde door slim hergebruik van producten, grondstoffen en reststromen?’ Momenteel werkt hij aan het operationaliseren van innovaties die het duurzame gedrag van bedrijven, (overheids)organisaties en consumenten prikkelen zoals de iKringloop app. Mieke Boots van miPR aandacht & advies neemt ons mee in haar Experience Nieuwe Economie en legt aan de hand van voorbeelden uit welke principes ten grondslag liggen aan de nieuwe economie. ‘Hoe verruim jij jouw perspectief en waar liggen de mogelijkheden?’ 

Lezingserie
De lezingserie over duurzaamheid trapte in januari af en bestaat in totaal uit vier avondprogramma’s. Op de eerste avond, op 15 januari stond het thema Beter en slim voedselgebruik centraal. Op woensdag 16 april wordt het onderwerp fair trade belicht. Waarom is fair trade belangrijk en wat kun je hiermee als bedrijf of consument? De werkgroep Fairtrade Hoorn vertelt hierover samen met twee andere sprekers en legt de werkgroep haar doelen uit met betrekking tot de titelaanvraag Fairtrade Gemeente. Tijdens de afsluiter op woensdag 14 mei, geven we extra handvatten richting het bedrijfsleven. Hoe voer je eigenlijk een duurzame bedrijfsvoering? Onder meer Programmamanager duurzaamheid Brenda Balvers van de Gemeente Hoorn en Ruud Steur van Florapro vertellen hierover en laten zien hoe duurzaam ondernemen in de praktijk uit te voeren is.

U bent alle avonden van harte welkom. Bij binnenkomst kunt u zich intekenen op de presentielijst. Passend bij de nieuwe economie vindt waardebepaling achteraf plaats, oftewel deelnemers kunnen per avond achteraf bepalen hoeveel ze voor de lezingen willen betalen.

Aanvangstijd 19.30 uur, inloop vanaf 19.00 uur.  

Museumcafé Kaaspakhuizen: portretten fotograaf Roy Drommel

Sinds zondag 12 januari hangen in het voormalige Museumcafé twintig zwart-wit portretten van fotograaf Roy Drommel. Dit in het kader van de expositie ‘In your face’.

De modellen zijn de mensen die zich via Facebook hebben opgegeven voor dit unieke project. Een bijzondere mix van Hoornse mannen en vrouwen van 0 tot 60+.

De werken zijn te bekijken op 19 en 26 januari en op 2 februari. Wilt u zelf ook een portret? Neem dan contact op Roy Drommel. Daar kunt u ook terecht als u op een ander tijdstip langs wilt komen.

Atelierweekend druk bezocht!

Ook dit jaar organiseert Kunstenaarsvereniging Hoorn en omstreken de jaarlijkse Open Atelier Route in Hoorn. Meer dan veertig professionele kunstenaars uit Hoorn tonen op verschillende plekken hun atelier en werk aan het publiek. Ook in de Kaaspakhuizen Bierkade exposeren verscheidende kunstenaars. En het is mooi om te zien dat het eerste weekend van de Atelier Route al druk is bezocht.

Opnames van Hoorn TV van de Atelier Route 2012. Deze opnames zijn in oktober te zien op de website van Radio Hoorn (www.radiohoorn.nl).

Volgende weekend (8 & 9 september) vindt de Atelier Route ook plaats. Naast de Kaaspakhuizen aan de Bierkade zijn er ook werken van verschillende kunstenaars te bewonderen in De Boterhal (Kerkplein), de ateliers in de voormalige Jozef School (Achterom 19), de ateliers in het Buismangebouw, (Muntstraat 7) en de ateliers in de Muntstraat 4.

Kunstwerken aan de muur in het voormalige Museumcafé.

Werk te zien tijdens de Atelier Route 2012 op de 3e verdieping Kaaspakhuizen Bierkade.

Persbericht feestelijke opening Kaaspakhuizen Bierkade

Persbericht

Hoorn, woensdag 28 augustus 2012

Zondag 9 september: feestelijke opening Kaaspakhuizen Bierkade
Eerste creatieve broedplaats in Hoorn is een feit!

De Kaaspakhuizen Bierkade in Hoorn opent op zondag 9 september op een feestelijke wijze haar deuren. Om 17.00 uur zal wethouder Economische Zaken Aart Ruppert de openingshandeling verrichten, waarmee de eerste creatieve broedplaats in Hoorn een feit zal zijn. Paul Klöters, voorzitter van de stichting Creatieve Broedplaatsen Hoorn: “Betaalbare huisvesting op inspirerende locaties, is een van de belangrijkste behoeften van startende creatieve bedrijven. Maar het grote onderscheid tussen ‘normale’ bedrijfsverzamelgebouwen en de Kaaspakhuizen Bierkade is de onderlinge interactie en samenwerking tussen de huurders, waarbij de creatieve ondernemers onderling profiteren van elkaars kennis, kunde en netwerk. Hiermee kun je gerust zeggen dat de broedplaats hét bruisende centrum is voor starters en doorgroeiers in Hoorn en omgeving.”

De creatieve broedplaats is gevestigd in de ca. 1500 m2 tellende twee voormalige kaaspakhuizen aan de Bierkade in Hoorn. Dit was tot eind 2011 de locatie van het Museum van de Twintigste Eeuw. Er hebben zich al bekende namen gevestigd zoals de kunstenaar BOXIE, personal assistant PA&Fitch, restaurateur Fabriek de Bruijn, Cees Franke Producties en het adviesbureau voor communicatie & strategie IJPRoM. Binnenkort vestigen ook SHJ Controlling financieel advies, conceptontwikkelaar Ryanne Wiener, advies & trainingsbureau Balance your Work, Oranje Communicatie, kunstenares Loes Groothuis en de bekende modeontwerper Sepehr Maghsoudi zich aan de Bierkade. Hoewel al een aantal verdiepingen zijn verhuurd, zijn er nog ruimtes beschikbaar op de verschillende verdiepingen. Deze hebben vaak een open inrichting (loft-idee) beschikbaar vanaf 15 tot ca. 250 m2.

Ook is het voormalige museumcafé op de benedenverdieping voor externe partijen beschikbaar als inspirerende vergaderlocatie of workshops, presentaties en andere bijeenkomsten. Van groepen van 6 tot 100 personen zijn er diverse mogelijkheden.

Stichting Creatieve Broedplaatsen Hoorn
De Kaaspakhuizen Bierkade is ontstaan door een goede samenwerking tussen de Stichting Creatieve Broedplaatsen Hoorn, de gemeente Hoorn, het Ontwikkelbedrijf Noord-Holland Noord en de eigenaar van de kaaspakhuizen, KH de Jong Exploitatiemaatschappij. De Stichting Creatieve Broedplaatsen Hoorn is opgericht in 2010 en heeft als doelstelling het stimuleren van creatief ondernemerschap in Hoorn en omgeving. Dit mede door het tegen betaalbare prijs en op een inspirerende locatie werkplekken ter beschikking te stellen aan creatieve ondernemers. De eerste ‘verzamelplek’ voor creatieve bedrijven is gevestigd in twee verbouwde kaaspakhuizen aan de Bierkade 4 en 4a in Hoorn. De Kaaspakhuizen Bierkade is bedoeld voor creatieve ondernemers en ondernemende creatievellingen, bijvoorbeeld actief op het gebied architectuur, communicatie & marketing, events, film & fotografie, grafisch ontwerp, kunst & illustratie, multimedia en muziek.

Meer informatie over de Kaaspakhuizen Bierkade of de mogelijkheden tot de huur van een werkplek: www.creatievebroedplaatsenhoorn.nl of mail naar info@creatievebroedplaatsenhoorn.nl

• Iedere vrijdagmiddag tussen 16.00 – 17.00 uur kijkmiddag voor nieuwe huurders
• Opening Kaaspakhuizen Bierkade, zondag 9 september. Inloop vanaf 16.00 uur.
• De Kaaspakhuizen zijn zaterdag en zondag 1& 2 en 8 & 9 september vanaf 12.00 te bezoeken in het kader van de jaarlijkse Open Atelier Route. In de Kaaspakhuizen, de Boterhal, de voormalige Jozef School en het Buismangebouw zijn vele kunstwerken te bewonderen.